'Studenten betalen gemiddeld 100 euro huur te veel'

Studenten met een kamer in de stad betalen gemiddeld honderd euro per maand te veel. Dat zegt de Landelijke Studentenvakbond (LSVB).

De hoogte van de huur wordt bepaald aan de hand van het zogeheten puntensysteem, dat wettelijk is vastgelegd. Toch zouden verhuurders het puntensysteem volgens de LSVB massaal omzeilen. "Bij particuliere verhuurders wordt er het vaakst en het meest te veel betaald, maar ook woningcorporaties houden zich niet altijd netjes aan de regels."

In Amsterdam betalen de studenten het meest. "Amsterdam komt wederom uit de bus als duurste en meest oneerlijke stad om een kamer te huren. Maar liefst 80 procent van de respondenten betaalde te veel huur en gemiddeld ging dat om 115 euro per maand. Dit is meer dan het dubbele van het landelijke gemiddelde."

"Jaar op jaar zien we dat studenten veel te veel huur betalen, waardoor studeren onbetaalbaar dreigt te worden", stelt Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb. "Het is daarom de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt én dat studenten goed geïnformeerd worden over hun rechten."

Lees meer over:
Tip de redactie