Coalitiepartijen D66, VVD en SP willen opnieuw gaan kijken naar de vergunningen voor de rondvaart. Oppositiepartij GroenLinks wil de procedure zelfs overdoen.

In de categorie beeldbepalend - een categorie om unieke en vaak oude schepen voor de grachten te behouden - zijn 46 van de zestig beschikbare vergunningen naar 'gewone' rondvaartboten gegaan, waaronder alle 28 schepen van Rederij Kooij.

Voor verschillende kleine en middelgrote rederijen zijn ontslagen onvermijdelijk, sommigen dreigen zelfs failliet te gaan. "Dit is precies wat we niet wilden", aldus de VVD.

Coalitiepartij D66 zegt teleurgesteld te zijn in het resultaat: "En dat is zacht uitgedrukt." Ook de SP is niet blij met het verloop van vergunningsprocedure: "Dit hebben wij niet voorzien."

Uniciteit 

De commissie die de boten op uiterlijk moest beoordelen heeft die taak goed uitgevoerd, zo zeggen verschillende gemeenteraadsleden, maar: "De wens van de raad is niet goed overgebracht", aldus Nelly Duijndam van coalitiepartij SP.

Duijndam wil onderzoeken hoe dat kan. "Als 46 boten ongeveer hetzelfde zijn is de uniciteit niet meegenomen, en dat vonden wij heel belangrijk. Dit hebben wij niet voorzien."

Uitkomst

D66, de partij van verantwoordelijk wethouder Udo Kock: "Het diverse beeld dat we voor ogen hadden van allerlei mooie boten op de grachten is niet de uitkomst. Wat is er nu nog te doen waarmee we de verhuurders van de klassieke boten kunnen redden, dat is de vraag", aldus raadslid Hans Glaubitz. "Er is nu onderzoek gaande naar het gebruik van stroman-bv’s door grote rederijen, dat kan de lijst nog veranderen. Geheel overdoen ben ik geen voorstander van, dan moet je aantonen dat er procedurele fouten zijn gemaakt, en die ben ik nog niet tegengekomen."

De VVD wil ook een onderzoek, zegt Rob de Bruin. "Wat kan nog? Want de raad is niet blij en de branche is niet blij. Alle opties zijn open voor ons. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

Rutger Groot Wassink van GroenLinks vindt dat het proces over moet. "Wat ons betreft is de toekenningsprocedure een fiasco en lijkt er weinig anders op te zitten dan uit te zoeken wat er is mis is gegaan en opnieuw te beginnen."