In de Indische Buurt worden 558 struikelstenen geplaatst die verwijzen naar de Joodse Amsterdammers die daar woonden en zijn vermoord.

Initiatiefnemer Rogier Schravendeel kon 558 namen achterhalen van Joden die in de buurt zijn vermoord. Hij dook daarvoor in de archieven samen met Henny van ter Meij, die in de buurt woonde toen de oorlog begon. 

In de Indische Buurt woonden veel Joodse Amsterdammers. Volgens Rogier Schravendeel voelden veel van hen zich niet echt Joods. "In deze buurt waren de meeste Joden niet religieus meer. Die waren gewoon seculier. Die mensen werden toch gewoon meegenomen, maar ze voelden zich niet per se Joods." 

Henny zag de deportaties voor haar ogen gebeuren: "Als je uit het raam keek zag je de trein staan waarmee de Joden werden afgevoerd. Ze werden opgevangen op een terrein achter het Muiderpoortstation."

Familie Vuijsje

De familie Vuijsje had een voddenopslag in de eerste Atjehstraat. Voor hun huis zal Henny van ter Meij de eerste struikelsteen leggen. En met een reden, vertelt Rogier Schravendeel: "De familie Vuijsje is enorm belangrijk geweest voor de Joodse Indische buurt. Levi Vuijsje was de oprichter van de Joodse vereniging van de Indische buurt."

Vuijsje heeft ontzettend geïnvesteerd in de toekomst van het Jodendom. "Uiteindelijk heeft hij ook de synagoge opgericht in de Molukkenstraat, die heel veel aan gemeenschapszin deed. Ik vond dat heel inspirerend. Ik dacht: Die kies ik."

Een steen kost 120 euro. Voor alle stenen is nog 67.000 euro nodig. In 2018 hopen ze de eerste steen te leggen.