Rondvaartboten zijn door de gemeente verkeerd beoordeeld. Beoordelingsrapporten bevatten onjuistheden en boten zijn door elkaar gehaald. 

Daardoor zijn rederijen vergunningen misgelopen. Dit blijkt uit stukken die AT5 in handen heeft. 

Arno Koningstijn, eigenaar van salonboot de Soeverein kreeg geen vergunning van de gemeente. "Ik heb een ontwerp ingediend waar drie grote dakluiken in zijn getekend. Dit stuk verwisselden ze met een stuk waar ik de dakluiken nog niet had ingetekend. Er staat ook in dat er vroeger met salonboten alleen in het buitengebied werd gevaren: pertinent onwaar. De commissie is niet capabel om de boten te beoordelen."

Fouten

Er komen meer fouten bovendrijven: rederij Amsterdam schreef twee schepen in met exacte dezelfde afmetingen. De rederij zegt dat er 'geen enkele lijn te ontdekken is' in de beoordelingen, en kondigt 'letterlijk duizenden rechtszaken' aan. "Voor elke afwijzing van een vergunning zal bezwaar worden gemaakt, én tegen alle rangordenummers die beter hebben gescoord."

Rare scores

Ook rederij 't Smidtje, waarbij woensdag al duidelijk werd dat er iets mis was gegaan bij het beoordelen van het uiterlijk van een boot, heeft nieuwe fouten gezien. Weer gaat het om identieke ontwerpen, dit keer drie, waarvan twee de score 46,667 kregen, en één maar 35.

Voor veel reders hakt de vergunningenkwestie er goed in. De gemeente woensdag gisteren al aan een onderzoek in te stellen naar de vergunningenprocedure.