De vluchtelingenherdenking op de Nieuwmarkt die tegelijk met de Dodenherdenking zou moeten plaatsvinden, is afgelast en zal in een andere vorm in de Protestantse Diaconie Amsterdam worden gehouden. 

"De vluchtelingenherdenking zal nu een samenkomst worden voor de veertig mensen die zich tot nu toe hebben aangemeld", bevestigt initiatiefnemer Rikko Voorberg aan NU.nl. "De Protestantse Diaconie biedt ons een plek hiervoor." 

Het plan was om op 4 mei drieduizend witte kruisen te plaatsen ter nagedachtenis aan omgekomen vluchtelingen. De organisatoren wilden dat eerst op het Rembrandtplein doen, maar omdat de jaarlijkse stille tocht hier langs zou komen, werd de vluchtelingenherdenking op last van burgemeester Eberhard van der Laan verplaatst naar de Nieuwmarkt.

"Het gaat er in het besluit tot verplaatsing met name om dat onze boodschap zich niet zou verhouden tot de stille tocht", liet organisator Rikko Voorberg woensdag weten.

Nieuwmarkt

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) liet eerder weten niet blij te zijn met de vluchtelingenherdenking, omdat de Nationale Dodenherdenking volgens hen om oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moet draaien. 

Ook de locatie Nieuwmarkt stuitte op kritiek, onder andere van oud-gemeenteraadslid Henk Bakker, die een protest aankondigde. "Een slechtere locatie hadden ze niet kunnen kiezen", schrijft hij donderdag. "Hier werden vele Joodse mensen op transport gezet."

Locatie

"We zijn tot de conclusie gekomen dat er geen plek in deze stad is om de verbinding van de gebeurtenissen van toen naar die van het heden te trekken", zegt Voorberg tegen NU.nl. "Daarom hebben we gisteravond besloten om op een andere locatie samen te komen en ons af te vragen wat er de afgelopen dagen in vredesnaam is gebeurd."

De organisatoren zijn van plan volgend jaar opnieuw op 4 mei een vluchtelingenherdenking op touw te zetten. "We herdenken vandaag zwarte bladzijden uit het verleden. Maar er komen ook in deze tijd nog steeds zwarte bladzijden bij. We kunnen nu nog iets doen", aldus een andere woordvoerder van de vluchtelingenherdenking.