Oud-gemeenteraadslid Henk Bakker gaat donderdag demonstreren tegen de vluchtelingenherdenking op de Nieuwmarkt. Bakker is van mening dat 4 mei niet het juiste moment is om omgekomen vluchtelingen te herdenken.

"De Nationale Dodenherdenking is bedoeld om de slachtoffers te herdenken die zijn gesneuvel voor onze vrijheid", schrijft Bakker op de site van zijn partij, Leefbaar Amsterdam. 

Bakker wijst erop dat ook de locatie van de vluchtelingenherdenking - namelijk de Nieuwmarkt - ongelukkig gekozen is. "Een slechtere locatie hadden ze niet kunnen kiezen", schrijft hij. "Hier werden vele Joodse mensen op transport gezet. Dit kan en mag niet gebeuren. Dit is een klap in het gezicht van de nabestaanden."

Bakker wil dat iedereen die met hem komt demonstreren zich fatsoenlijk en ordelijk gedraagt, uit respect voor de Dodenherdenking.  Leefbaar Amsterdam heeft geen zetels in de gemeenteraad.

Verplaatsing

Woensdag werd bekend dat de vluchtelingenherdenking, die eerst op het Rembrandtplein plaats zou vinden, op last van burgemeester Eberhard van der Laan is verplaatst naar de Nieuwmarkt zodat deelnemers van de jaarlijkse stille tocht niet langs de herdenking zouden hoeven lopen. 

"Het gaat er in het besluit tot verplaatsing metname om dat onze boodschap zich niet zou verhouden tot de stille tocht", laat organisator Rikko Voorberg weten.

Confrontaties

Dit bevestigde Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. "Als een manifestatie zich niet verhoudt tot hetgeen waar de Nationale Herdenking symbool voor staat, kan dit tot reacties en confrontaties leiden."

Eerder sprak Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) al schande van de vluchtelingenherdenking, omdat 4 mei volgens hen om oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moet draaien.