De herdenking voor omgekomen vluchtelingen die donderdag op het Rembrandtplein zou plaatsvinden, is op last van burgemeester Eberhard van der Laan verplaatst naar de Nieuwmarkt.

Dit laat initiatiefnemer Rikko Voorberg middels een persbericht weten.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is niet tevreden met de nieuwe locatie. "Dit is de plek waar joden werden verzameld om te worden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Dit is een nog slechtere locatie, absoluut geen verbetering", zegt een woordvoerder.

Hij noemt het 'buitengewoon triest' dat burgemeester Eberhard van der Laan de vluchtelingenherdenking van morgenavond van het Rembrandtplein verplaatst heeft naar een plek met deze geschiedenis. "Een ongepaste plek die de Nationale Dodenherdenking alleen maar verwaterd. Hier zijn we buitengewoon ongelukkig mee."

Kritiek

Het plan was om op 4 mei drieduizend witte kruisen op het Rembrandtplein te plaatsen ter nagedachtenis aan omgekomen vluchtelingen. Dit zorgde echter voor kritiek, onder andere van het CIDI, omdat de Nationale Dodenherdenking volgens hen om oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moet draaien.

Ook zou de jaarlijkse stille tocht vanwege de Dodenherdenking langs het Rembrandtplein richting de Dam gaan, waardoor de deelnemers langs de kruisen zouden komen. "Het gaat er in het besluit tot verplaatsing met name om dat onze boodschap zich niet zou verhouden tot de stille tocht", schrijft Voorberg.

Confrontaties

Dit bevestigt Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. "Als een manifestatie zich niet verhoudt tot hetgeen waar de Nationale Herdenking symbool voor staat, kan dit tot reacties en confrontaties leiden."

Ook schrijft hij de organisator gevraagd te hebben de herdenking op een ander moment te laten plaatsvinden. Voorberg kon zich hier niet in vinden, maar laat weten wel gehoor te geven aan de verplaatsing naar de Nieuwmarkt. 

Driehoek

Volgens Voorberg zou het Amsterdams Comité 4 en 5 mei in de eerste instantie wel blij zijn geweest met de aanmelding. Hierdoor concludeert hij dat "het vooral de commotie is die aanleiding tot de verplaatsing geeft".

Volgens de woordvoerder van Van der Laan is hiervan echter geen sprake. "De Nieuwmarkt was vooraf door de driehoek (bestaande uit politie, justitie en gemeente) al aangewezen als mogelijke locatie voor manifestaties. Wij staan daarnaast los van het comité."