Rondvaartboot De Multatuli van rederij De Nederlanden en rondvaartboot Vondel van Rederij 't Smidtje hebben hetzelfde ontwerp, dezelfde bouwer en de zelfde kleur. Toch kreeg de eerste 33,8 punten voor het uiterlijk van de beoordelingscommissie, en de tweede 45,5. Dat blijkt uit een vrijgegeven lijst van Waternet.

De score voor de 'beeldkwaliteit' is de zwaarst wegende score in de beoordeling voor de categorie beeldbepalende rondvaartboten. De driekoppige commissie die dat moest beoordelen, bestaande uit onder andere de directeur van Erfgoedhaven Rotterdam, beoordeelde de schepen niet in levende lijve, maar van een tekening schaal 1 op 100.

"Een postzegel. Daar waren eerder al klachten over van de reders", aldus Klaas Pater van rederij De Nederlanden. "Dit gaat om miljoenen, om banen."

"Veel van mijn boten die ik nota bene met subsidie electrisch heb gemaakt, hebben het niet gered", vertelt Tomas de Smidt van rederij 't Smidtje. "Mijn personeel weet nu niet eens of ze in de toekomst werk hebben. Dan is zo'n onzorgvuldige beoordling funest. Schandalig", aldus De Smidt.

100 procent gelijk

Deze beoordeling bepaalt voor veel bedrijven of ze konden voortbestaan of niet", zegt Pater. "Dit gaat niet over smaak. Dit zijn feiten. Deze boten zijn 100 procent gelijk. Die lijst is nu pas beschikbaar, die staat werkelijk bol van de onzin. Er zijn nog meer gelijke boten met een andere beoordeling. Daarnaast staan boten die met subsidie elektrisch zijn gemaakt niet op de lijst en staan vervuilende dieselboten wel op de lijst. Ik voel me bestolen."

Beide boten hebben zoals het er nu voor staat géén vergunning. Alleen de zestig best beoordeelde boten met een geldige aanvraag, Vondel staat op 110 en de Multatuli op 197. "Maar wat zegt dit over de hele procedure, en de kwaliteit van de commissie. Dit is niet de opdracht van de gemeenteraad geweest", aldus Klaas Pater. "De leuke beeldbepalende schepen zijn weg. De vergunningenverdeling moet over. Dat is evident. Het gaat over zó veel geld."