Nederland staat donderdag om 20.00 uur twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Een overzicht van de belangrijkste herdenkingen op 4 mei in Amsterdam.

Op de Dam zijn koning Willem-Alexander, koningin Màxima en premier Rutte aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst. Deze vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Schrijfster Annejet van der Zijl verzorgt een lezing.

Aansluitend worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen en leggen Willem-Alexander en Máxima een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Op de NPO-zenders is vanaf 18.45 uur een rechtstreeks verslag te volgen.

Iedereen kan bij de herdenking op de Dam aanwezig zijn.

Stille tocht

Op het Waterlooplein begint om 17.00 uur het voorprogramma van theatermakers en schrijvers van theatergroep Zina. Job Cohen zal samen met andere sprekers een voordracht houden.

Om 18.35 uur vertrekt de tocht via een nieuwe route richting de Dam. Hier is een vak gereserveerd voor alle deelnemers. 

Homomonumenten

Bij het homomonument op de Westermarkt wordt voorafgaand aan de twee minuten stilte een speciale herdenking gehouden. Hierbij worden de LHBT's herdacht die door de nazi's werden gedeporteerd en gedood.

Naar schatting ging het om enkele tienduizenden homoseksuelen in Europa, waarvan er een paar duizend uit Nederland kwamen. Het grootste deel van deze groep overleefde de concentratiekampen niet.

Joodse Huizen

Op 37 locaties in Amsterdam wordt verteld over voormalig joodse bewoners en het verzet. De gratis bijeenkomsten, die maximaal een uur duren, vinden tussen 10.00 en 16.00 uur plaats. Voor de verhalen bij het Rijksmuseum en Corellistraat 6 moet je jezelf vooraf aanmelden. 

Sportherdenking 

Bij het Olympisch Stadion is een nationale sportherdenking georganiseerd. De herdenking begint om 12.30 uur. Daarvoor is vanaf 11.00 uur een inhoudelijk programma over zwemsport tijdens de Tweede Wereldoorlog te bezoeken. Zowel de herdenking als de bijeenkomst zijn vrij toegankelijk.

Theater Na De Dam

Om 21.00 uur hebben theatermakers door heel Nederland onder de noemer Theater na de Dam een voorstelling voorbereid. Gelijktijdig spelen meer dan tachtig voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. 

Actrice en zangeres Meral Polat en de bandleden van New Cool Collective spelen in Koninklijk Theater Carré. Kaartjes kosten vijftien euro. 

In totaal zijn 47 herdenkingen in de gemeente Amsterdam. Vind hier een compleet overzicht.