Duizenden deelnemers van de 'mars voor echte banen' zijn rond 14.00 uur vertrokken vanaf het Jonas Daniël Meijerplein naar het Museumplein. De optocht is georganiseerd door vakbond FNV.

Volgens de FNV gaat het om vijfduizend deelnemers.

Op het Museumplein is tot 19.00 uur maandag een toespraak van onder meer FNV-voorzitter Han Busker, livemuziek en een en een 'Echte Banenparade'. Het FNV organiseert ieder jaar op 1 mei, internationale Dag van de Arbeid, een manifestatie. Vorig jaar leidde de viering van de 'Dag van de Arbeid' tot veel commotie.

Volgens de burgemeester had de opzet toen te veel weg van een festival. Er waren toen plannen om in het Oosterpark onder andere kermisattracties neer te zetten. Het zou daarmee het karakter van een demonstratie hebben verloren, aldus Van der Laan toen.

Andere opzet

Voor dit jaar heeft de FNV gekozen voor een andere opzet, na overleg met de gemeente. Ook is het Oosterpark ingeruild voor het Museumplein.

In veel Europese landen is 1 mei een vrije dag. Maar de meeste Nederlanders moeten gewoon werken. Ambtenaren in Amsterdam waren tot vorig jaar vrij, maar de VVD vond dat onnodig. Een voorstel in de gemeenteraad werd door een meerderheid aangenomen, waardoor Amsterdamse ambtenaren ook gewoon moeten werken.