De nieuwe regelgeving voor rondvaartboten zal voor een chaos op de Amsterdamse grachten zorgen. Dat vreest de branchevereniging voor de binnenvaart.

Voor rondvaartboten langer dan veertien meter is een beperkt aantal vergunningen afgegeven, maar boten ónder de veertien meter kunnen straks zonder al te veel moeite het water op.

"Wij schatten dat het hierdoor ongeveer anderhalf keer zo druk gaat worden", stelt Han van Roozendaal van de branchevereniging Schuttevaer. De kleinere schepen zorgen volgens de gemeente voor een betere doorstroming. Onzin, meent Van Roozendaal. "Als je hetzelfde aantal passagiers wil vervoeren en er dus meer kleine bootjes de gracht in komen, dan gaat de doorstroom er niet op vooruit."

De kleine boten mogen bovendien met een klein vaarbewijs bestuurd worden. Dit bewijs is binnen veertien dagen te halen en je hebt er alleen maar theorielessen voor nodig.

Verstand van het vak

"Je zit zo met meer dan zestig man op zo'n boot", vertelt schipper Leo Onstwedder. "Belachelijk. Als je een sein geeft wijzen ze naar hun voorhoofd zo van "waarom toeter je", die gasten hebben gewoon geen verstand van hun vak."