De oud-katholieke kerk heeft opnieuw een priester geschorst nadat beschuldigingen waren binnengekomen van seksueel misbruik van minderjarigen. De man was al met pensioen, maar verrichtte nog wel taken voor de kerk.

Het gaat om een priester uit Amsterdam, aldus Trouw.

De schorsing volgt op de arrestatie van Nico S. in Cambodja begin deze maand. De priester was werkzaam op Schiphol voor het kerkgenootschap. Hij zou in het Zuidoost-Aziatische land tientallen naaktfoto's hebben gemaakt van minderjarige jongens en daarvoor hebben betaald. De kerk schorste de priester, maar bleek als sinds zijn aanstelling te hebben geweten dat de man op minderjarige jongens valt.

Naar aanleiding van die schorsing deed een maatschappelijk werker zijn verhaal in de Volkskrant, waarin hij een tweede priester van misbruik beschuldigt. Het slachtoffer zegt te zijn misbruikt en ook bloot te zijn gefotografeerd. Hij zegt dat hem destijds door de bisschop van Haarlem werd afgeraden een gerechtelijke procedure te starten tegen de kerk.

Volgens de bisschop is inderdaad "wellicht te weinig tegemoet gekomen is aan de gevolgen van het misbruik voor het slachtoffer," aldus Trouw. Hierop heeft hij de priester alsnog op non-actief gezet.

De oud-katholieke kerk ontkent dat de bisschop heeft afgeraden een kerkelijke procedure te starten. "Er is door de bisschop van Haarlem en door de plaatselijke pastoor steeds integer met hem gezocht naar wat zijn belang het best diende en daarin had zo’n advies geen plaats", zo staat in een verklaring.