Henk Schiffmacher heeft woensdag, samen met 25 anderen, een koninklijke onderscheiding gekregen.

Naast hem viel nog 25 andere Amsterdammers de eer ten deel, onder wie Mariska Majoor, Astrid Joosten en Erik Scherder.

Burgemeester Eberhard van der Laan stond woensdag in de Nieuwe Kerk op de Dam om de lintjes op te spelden. Al 125 jaar worden mensen onderscheiden in de Orde van Nassau. Al 125 jaar worden mensen onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau. De lintjes zijn bedoeld voor altruïsten die de maatschappij een dienst hebben bewezen.

Schiffmacher krijgt het lintje vanwege zijn bijdrage van de acceptatie van tatoeages als kunstvorm. Ook zette hij zich in om de hygiëne binnen de tattoo-industrie te verbeteren.

Joosten

Astrid Joosten, die al ruim 25 jaar op televisie te zien is, kreeg het lintje onder meer wegens haar inzet voor Oxfam Novib en het Nationaal Epilepsiefonds. Mariska Majoor staat bekend om haar activisme rondom de Amsterdamse seksindustrie. Ze is mede-oprichter van Proud, een belangenvereniging voor sekswerkers.

Het is met 26 een slinkend clubje hooggeëerden die vlak voor Koningsdag in het uitsluitend figuurlijke zonnetje wordt gezet. Vorig jaar werd nog 38 keer een lintje opgespeld en in 2015 zelfs 43 keer.

Waarom kregen deze drie bekende Nederlanders een lintje?
93
Waarom kregen deze drie bekende Nederlanders een lintje?

Bekijk hier hoeveel mensen in andere gemeentes zijn onderscheiden: