Om 20.14 is in het Olympisch Stadion het startschot gegeven voor de 14K-run ter nagedachtenis van Johan Cruijff. 

Rond 22.00 zijn de meeste lopers aangekomen in de Arena, die binnen zes maanden de Johan Cruijff Arena heet. De hardloopwedstrijd is een initiatief van de Cruyff Foundation, op de dag dat de voetballegende 70 jaar oud geworden zou zijn. De Amsterdammer overleed op 24 maart 2016 aan de gevolgen van longkanker. 

De social Run startte in het Olympisch Stadion, waarna via een route van 14 kilometer langs memorabele plekken uit het leven van Cruijff de run eindigde bij de Amsterdam ArenA. 

Langs de kant van de wedstrijd staan veel familieleden te kijken. "Mijn zoon loopt mee. Omdat hij Ajax-fan is", vertelt een vrouw. "We zijn hier zelf ook voor Cruijff. Mijn man is een stukje ouder en heeft Cruijff nog van dichtbij meegemaakt. Toen hij nog op zijn best voetbalde. Maar we gaan zo naar de Arena, daar komt mijn zoon aan."

Op de kaart gezet

"Ik denk dat hij het Nederlands voetbal op de kaart gezet heeft", vertelt een man. "Hij heeft Ajax op de kaart heeft gezet, Amsterdam op de kaart gezet, Nederland op de kaart gezet."

Hij heeft een bijzondere herinnering aan de voetballegende. "Ik heb Johan Cruijff ooit een sigaret gegeven, waar ik mij enorm schuldig over moet voelen natuurlijk. Dat was hier verderop. Toen was hij trainer net geworden en toen liep hij langs me. Hij zag me roken. Als de grote man langs je loopt dan gaat je hard wel sneller kloppen. En toen liep hij terug en toen zei hij: "Geef mij een sigaretje van je".  Daar stond hij natuurlijk ook bekend om he."

Moeite waard

Anders dan bij een normale hardloopwedstrijd wordt er bij de Cruijff Run door sommigen gepauzeerd. Ze staan stil bij het geboortehuis van de Ajax-legende aan de Akkerstraat in Betondorp. "Dat is wel de moeite waard als je hier bent", aldus een deelnemer.

"Ik loop als Cruijff-fan mee. Want dat is wel het mooiste. Tijd is niet belangrijk. Want we lopen nu een tijd, die slaat nergens op. Maar we hebben het zo leuk en zien zo veel leuke dingen nu. En daar gaat het om."