Het heeft ruim een jaar moeten duren, maar op de dag dat de grootste Ajacied ooit 70 jaar geworden zou zijn, is de kogel eindelijk door de kerk. De Amsterdam Arena gaat de Johan Cruijff Arena heten.

Ajax heeft het nieuws dinsdagavond bekendgemaakt, tot vreugde van zijn familie die de naamswijziging van het stadion vanaf het begin steunde. Johan Cruijff zou dinsdag 70 jaar oud geworden zijn. Maar na een korte strijd tegen longkanker overleed hij vorig jaar op 24 maart. 

Gesprekken over de hernoeming van het stadion tussen Ajax, de Arena en de gemeente Amsterdam hebben maanden geduurd, tot onvrede van menig supporter. Uit protest werd de Arena de afgelopen maanden in de volksmond al het Johan Cruijff Stadion of de Johan Cruijff Arena genoemd. Dat het besluit zo lang op zich heeft laten wachten stoorde ook Johans zoon Jordi.

Deze week lieten Barbara Barend (ambassadeur van de Cruijff Foundation) en Mister Ajax Sjaak Swart aan AT5 weten dat er dinsdag meer bekend zou worden over de naam van het Ajax-stadion.

Twee jaar na overlijden Cruijff: Mooie momenten van 'Nummer 14'
128
Twee jaar na overlijden Cruijff: Mooie momenten van 'Nummer 14'

Commerciële naam

Aandeelhouders van het stadion hebben zich lange tijd verzet tegen de naamswijziging. Zij wilden vanuit commercieel oogpunt de mogelijkheid openhouden dat het stadion de naam van een sponsor zou krijgen.

Uiteindelijk gingen alle aandeelhouders overstag. Ook na enige druk vanuit Barcelona, de tweede thuishaven van Cruijff. FC Barcelona vernoemde onlangs het nog te bouwen jeugdstadion al naar de grootmeester: het Estadi Johan Cruyff.