De Zuiderkerkstoren is gerestaureerd in originele kleuren. Hiermee krijgt Amsterdam een stukje geschiedenis terug. 

De toren is de afgelopen maanden gerestaureerd naar de originele staat. Daarnaast werd ook de gouden haan hersteld. "Dat was niet de enige reden om dit gedeelte van de toren naar beneden te halen", vertelt projectcoördinator van de gemeente Karel van der Hart. 

"Bepaalde groepen binnen de gemeente Amsterdam en ook daarbuiten zijn gek op hanen en die willen ze nog wel eens lenen, zoals ze dat zo mooi zeggen bij een studentencorps."

Donkergrijs

De Zuiderkerkstoren werd ruim vierhonderd jaar geleden ontworpen door één van Amsterdams bekendste architecten uit die tijd: Hendrick de Keyser. Hij koos toen voor donkergrijs lood in de top van de toren.

Tijdens een renovatie 39 jaar geleden werd hiervan afgeweken; de top werd wit geschilderd. "Dat vind ik geen blunder. Dat was gewoon een keuze. De toren is maar heel kort zo geweest", legt de architect van de renovatie Petra van Diemen uit.

Om een stukje Amsterdamse geschiedenis in ere te herstellen is nu gekozen om terug te keren naar het donkergrijze lood. Maandag is begonnen met het afbreken van de steigers. De komende tijd wordt steeds meer van de toren zichtbaar. In oktober zijn alle steigers helemaal weg. 

Opening

Bezoekers moet nog een paar maanden wachten voordat ze de kerk kunnen bezoeken. "Waarschijnlijk gaat dat nog niet in oktober, want dan gaat de winterperiode in, maar in overleg met de gidsen gaat de toren weer begin volgend jaar open. Misschien maken we voor de buurt een uitzondering, maar dat zien tegen die tijd wel."

Bekijk video:

Toren Zuiderkerk hersteld in originele kleuren
Toren Zuiderkerk hersteld in originele kleuren