De twee incidenten die zich hebben voorgedaan bij de Bungee Katapult op de Dam waren op zichzelf staand en zeggen niets over de veiligheid van de attractie.

Dit meldt de Nationale Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) maandag aan NU.nl.

Bijna twee weken geleden schoot de beugel in de attractie, die ervoor moet zorgen dat je stevig vastzit, los bij een vrouw. Dit had tot gevolg dat de vrouw uit haar stoeltje hing. Na inspectie oordeelde de NVWA dat de vergunningen en certificaten van de attractie in orde waren en dat het ging om een incident. 

Zaterdag ging het opnieuw mis: een magneet schoot mee de lucht in en ging daarna dwars door de metalen vloer van de attractie. De attractie werd tijdelijk gesloten, maar mocht zondagmiddag weer opnieuw open.

'Technisch falen'

"Het eerste incident had vooral te maken met het gebruik van de attractie, niet met de installatie zelf", meldt een woordvoerder van de NVWA. "Het vermoeden bestaat dat de vrouw zelf de beugel heeft losgehaald."

Bij het tweede incident van afgelopen zaterdag, lag het volgens de NVWA aan technisch falen. "De attractie is zaterdagavond stilgelegd en zondag, na het herstellen van het technisch mankement, weer geopend. Toen is geoordeeld dat het weer veilig gebruikt kan worden."

Rapport

Maandag zijn opnieuw twee inspecteurs langsgeweest. "Een routine bij dit soort zaken", aldus de NVWA. "Er zijn vandaag geen bijzonderheden aangetroffen."

De NVWA krijgt volgende week het rapport van de AKI, een aangewezen keuringsinstelling dat onder toezicht van de NVWA de inspecties heeft uitgevoerd, onder ogen. "Dat zullen we dan nog bestuderen."