Een 89-jarige vrouw is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot vier jaar cel voor het doodsteken van haar destijds 88-jarige echtgenoot in januari 2015.

De 88-jarige man werd twee jaar geleden met een doorboorde long aangetroffen in zijn woning in Amsterdam Oost.

De vrouw belde zelf het alarmnummer, maar bij het arriveren van de hulpdiensten was de man al overleden. De vrouw ontkende dat zij haar man had neergestoken. Ze kon echter geen verklaring geven voor de fatale verwondingen van haar man.

De rechtbank oordeelde daarom dat ze verantwoordelijk is voor de dood van haar man, omdat er in de woning geen sporen zijn gevonden van inbraak. De vrouw zou na de steekpartij zelf het mes hebben gewassen en teruggezet in het messenblok.

Zorg

Het echtpaar was 63 jaar getrouwd en leidde een teruggetrokken bestaan. Door de slechte gezondheid van de man was hij volledig aangewezen op zijn eveneens hoogbejaarde vrouw, die niet in staat was voldoende zorg te bieden.

De rechtbank oordeelt dat dit geen reden is om haar handelen onbestraft te laten. Vanwege de hoge leeftijd van de vrouw en het ontbreken van een strafblad is een lagere straf opgelegd dan in soortgelijke gevallen, laat de rechtbank weten. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie.