Stadsherstel en bewoners van Sloten willen het plaatselijke politiebureau kopen. Met slechts één cel en een klein hokje voor de agent is het het kleinste politiebureau van Nederland. 

Het pandje wordt al lang niet meer gebruikt en daarom wil de gemeente er van af.

Ondanks dat het celletje nog geen vier vierkante meter is, zaten er vroeger regelmatig mensen gevangen. "Kinderen die bij mij op de basisschool zaten waren nog wel eens stout. Die gingen met een bal een ruit intrappen of zoiets, en dan werden ze hier nog wel eens een uurtje neergezet. Ik weet dat voor degenen die dat hebben gehad het diepe indruk heeft gemaakt", vertelt Tamar Frankfurther, bewoonster van Sloten.

Het gaat dus om een historisch plekje voor Sloten. Zelfs de authentieke brandmelder naast het pandje is bewaard gebleven: "Dit is een Amsterdamse schoolbrandmelder. Eén van de vier die nog in Amsterdam aanwezig zijn. Je breekt de ruit, drukt de knop in, opent de bovendeur en telefoneert. Bovenin zat dus een telefoontje, waarmee je dan de politie of brandweer kon bellen", legt Stella van Heezik van Stadsherstel uit.

Onderhoud

Het politiebureautje is nog volledig intact, maar heeft het nodige onderhoud nodig. Om de historische plek voor alle Slotenaren beschikbaar te houden is Stadsherstel met een crowdfunding gestart.

"Er is vijftigduizend euro nodig. Een groot deel daarvan is voor de aankoop, want de gemeente is nog eigenaar. En om achterstallig onderhoud weg te werken", zegt Van Heezik.

Vanaf donderdag kan iedereen een donatie doen. Er is via andere wegen al wat geld binnengehaald, zo'n 2,5 duizend euro.