De 'verpretparkisering' van de stad zou zomaar eens het thema van de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar kunnen worden. Maar waar blijven de lokale partijen?

De drukte in de stad leidt op allerlei fronten tot irritaties bij veel Amsterdammers. Op de vraag hoe het in een paar jaar tijd zo'n chaos kon worden, antwoordde Wethouder Kajsa Ollongren (D66) van economische zaken eerder deze week dat het bij de raadsverkiezingen van 2014 'nog niet zo'n probleem' was. In de campagne speelde het geen rol.

Dat zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 ongetwijfeld wel het geval zijn. Maar terwijl de gevestigde partijen druk in de weer zijn met hun verkiezingsprogramma en het aanstellen van een lijsttrekker, lijkt er nog geen spoor van een lokale partij die zich specifiek op dit thema inzet.

Red Amsterdam

Red Amsterdam twijfelt nog over deelname aan de verkiezingen. De partij die zich met name verzette tegen de Noord/Zuidlijn, kwam in 2010 met één zetel in de gemeenteraad. In 2014 verloor Red Amsterdam die ene zetel, terwijl lokale partijen in de rest van Nederland het juist wel goed deden.

"Ik sluit het niet uit", zegt Boris Klatser, in 2014 de nummer twee van Red Amsterdam. Hij bestrijdt dat de drukte in die campagne geen rol speelde. "Het was wel een thema, maar is toen misschien een beetje ondergesneeuwd geraakt."

Of zijn partij volgend jaar meedoet, hangt met name af of de juiste mensen gevonden worden. De vorige lijsttrekker, Roderic Evans-Knaup, heeft zich bij D66 aangesloten en zelf ziet Klatser zich niet als aanvoerder.

Erfpachtpartij

Mocht Red Amsterdam niet meedoen, dan zijn er mogelijk alternatieve partijen voor lokale stemmers. Zo overwegen bewoners van de Irenebuurt in Oud-Zuid om deel te nemen als de Erfpachtpartij. Hun speerpunt is betaalbaar wonen. 

Ook ondernemer Siem Vaessen uit West speelt met het idee. De geboren en getogen Amsterdammer liet zich inspireren door een handtekeningenactie voor het behoud van een bloemenstal op de Westermarkt. "Als zoiets kleins in drie dagen tijd 50.000 handtekeningen ophaalt, is er echt wel meer aan de hand." 

Vaessen heeft het idee dat stad in de uitverkoop wordt gegooid. "Het gaat alleen nog maar om mensen met een flinke portemonnee." Voor de zomer hakt hij de knoop door of hij een partij opricht. Ook bij hem hangt nog veel af van het vinden van de juiste mensen.

Yanis Varoufakis

Activist Menno Grootveld heeft helemaal een ambitieus plan. Hij wil vanuit de Nederlandse afdeling van DiEM25 iets opzetten. Democracy in Europe Movement 2025 is een pan-Europese beweging, opgezet door de voormalige Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis. "Het is nog de vraag of het onder die naam gaat gebeuren, maar er speelt absoluut iets", zegt Grootveld.

Hij wil een burgercoalitie opzetten. In Barcelona werden de raadsverkiezingen gewonnen door zo'n samenklontering van uiteenlopende actiegroepen en lokale initiatieven. "Onze ambitie is stevig. Wij willen gewoon de meerderheid halen. 28 zetels. Voor minder doen wij het niet."

'De respons is tot nu toe heel erg positief', zegt Grootveld. Hij wil alle Amsterdamse groeperingen van de afgelopen tien tot vijfentwintig jaar betrekken bij zijn coalitie. "Mensen die zich verzetten tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen, die met milieu bezig zijn, zich om vluchtelingen bekommeren, maar ook mensen die bezig zijn met toerisme in de stad."

Grootkapitaal

"Het idee is gewoon dat wij de stad terug willen, de stad is van ons. We willen zelf bepalen wat er in de stad gebeurt, in plaats van buitenlands grootkapitaal en hotelketens. De stad is van mensen die er zelf wonen, die zijn zelf heel goed in staat om te bepalen wat ze wel of niet willen."

In mei beslissen Grootveld en zijn collega's over deelname. Een lijsttrekker is er nog niet. Wel kan hij een belangrijk speerpunt verklappen. "We gaan in ieder geval pleiten voor een gekozen burgemeester. In eerste instantie een vrouw en misschien zelfs het liefst een zwarte vrouw."

Heilloos

Uit een rondgang van AT5 onder kritische burgers, actiecomités en bewonersplatformen die zich de afgelopen jaren met de leefbaarheid in de stad bemoeiden, blijkt dat er ook veel betrokkenen zijn die niet zitten te wachten op een lokale partij rond dit thema.

Ronald Bos van 'Rode Loper, Centrum Sloper' wil er niets mee te maken hebben. Hij gelooft meer in pressie uitoefenen als actiegroep. "De bestaande partijen moeten het oplossen." Hij ziet weinig in 'een lullig partijtje bedenken'.

Walther Schoonenberg van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad vertelt dat binnen zijn organisatie weleens stemmen opgaan om mee te doen aan de verkiezingen. 'Maar veel van onze leden zijn actief in verschillende politieke partijen, dat willen we zo houden. We geven ook geen stemadvies, we blijven met iedereen in gesprek.'

Key item

Stephen Hodes pakt het anders aan. De toerismedeskundige waarschuwt al langer dat Amsterdam dreigt te 'disneyficeren' tot een vermaakstad. Hij richt geen eigen partij op, maar gaat zich wel met de verkiezingen bemoeien.

Zijn denktank Amsterdam in Progress wil vanaf 16 mei tot de verkiezingen de politiek bestoken met ideeën. "We gaan zeker actievoeren, de politiek echt bombarderen", zegt hij.

Hij wil ervoor zorgen dat de drukte een 'key item' is tijdens de verkiezingen. Zelf in de raad zitten, lijkt hem niks. "Nee, alsjeblieft niet! Ik zou geen week volhouden in de politieke wereld. Daar ben ik veel te uitgesproken en kritisch voor. Ik wil gewoon proberen echt met oplossingen te komen."

Geïnteresseerden hebben nog tot december om een partij in te schrijven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.