De gemeente Amsterdam heeft de plannen voor het nieuwe erfpachtstelsel vrijdag fors aangepast. Het wordt voor erfpachters goedkoper en gunstiger om vrijwillig over te stappen op eeuwigdurende erfpacht.

Het nieuwe akkoord zou aanvankeliijk pas in mei worden besproken, maar het overleg is naar voren gehaald nadat details over het compromis vrijdag naar buiten kwamen.

Het gemeentebestuur heeft  aanpassingen in het voorstel aangebracht om tegemoet te komen aan de kritiek van grote aantallen insprekers die hoge woonlasten vreesden. "Door de insprekers is de politieke realiteit veranderd en ontstond draagvlak om korting aan te bieden aan erfpachters die vrijwillig overstappen", zegt wethouder Eric van der Burg (Grondzaken). Hij spreekt van een historisch besluit.

Volgens Het Parool krijgen huizenbezitters met de nieuwe afspraken een extra korting van 25 procent. Ook krijgen ze meer bedenktijd om over te stappen naar de nieuwe voorwaarden, tot 2020 in plaats van tot eind dit jaar.

Extremen

Eeuwigdurende erfpacht betekent dat het jaarlijkse bedrag dat de huiseigenaar moet betalen aan de eigenaar van de grond, namelijk de gemeente, voortaan eenmalig wordt vastgesteld en niet meer tussentijds wordt herzien.

Erfpachters waren vooral boos over de soms hoog oplopende kosten voor de overstap naar de nieuwe regels. Door de nieuwe afspraken zouden extreme gevallen niet meer voor moeten komen.

Door het nieuwe stelsel loopt de gemeente meer inkomsten mis. De gemeente geeft naar eigen zeggen een totale korting van 3,2 miljard euro aan erfpachters.