Het college heeft een akkoord bereikt over erfpacht, waarin meer korting en meer tijd om je te bedenken onderdeel van is. 

Dat meldt het Parool.

In het nieuwe akkoord zou 25 procent meer korting gegeven worden op het afkopen van de huur van de grond onder je woning. De door velen verfoeide buurtstraatquote, een berekening van je erfpachtkosten op basis van de plek van je woning, krijgt een plafond van 49 procent.

Dat zou betekenen dat eigenaren van huizen die in gewilde, dure wijken staan, minder geld hoeven af te dragen. Ook zouden mensen meer tijd krijgen om te besluiten of ze erfpacht voor eeuwig willen verkopen. 

Het college laat weten in mei een besluit te nemen over de erfpacht. Pas daarna zal het openbaar worden gemaakt. 

Boze huiseigenaren

Tienduizenden Amsterdammers hebben een huis dat op grond staat van de gemeente en moeten erfpacht betalen. De krant schrijft dat de nieuwe regeling de gemeente in totaal een half miljard minder oplevert aan inkomsten. 

Erfpacht is een hoofpijndossier gebleken voor wethouder van der Burg. Hij werd geconfronteerd met veel boze huiseigenaren die vonden dat de nieuwe berekening van hun erfpacht exorbitante bedragen opleverde.

Coalitiepartij D66 wilde uiteindelijk dat de regeling gewijzigd werd. Dat lijkt nu dus te gebeuren.