Johan Cruijff krijgt een muurschildering op een appartementencomplex in de Watergraafsmeer. De initiatiefnemers willen zo het gedachtegoed van de legende eren en in leven houden.

Het kunstwerk wordt dertien meter hoog en bijna negen meter breed en is straks te bewonderen op de hoek van de Anfieldroad en Wembleylaan. Een symbolische locatie. "We waren op zoek naar een goede plek en zijn hier uitgekomen. Op het terrein van het oude Ajax-stadion en tegenover Betondorp", zegt Peter van Boesschoten, voorlichter van AkzoNobel.

De multinational werkt al vijf jaar samen met de Cruyff Foundation om in binnen- en buitenland Cruyff Courts aan te leggen. Met name in het buitenland kan een opknapbeurt van een pleintje een buurt enorm verbeteren.

De muurschildering is een gezamenlijk initiatief. "Verf kan de leefomgeving van mensen verbeteren. Letterlijk kleur brengen en daarmee ook verandering."

Paulo Consentino

De schilder die het kunstwerk gaat maken, is de Braziliaan Paulo Consentino. Een groot voetbalfan die al veel voetbalgerelateerde schilderingen maakte in Zuid-Amerika en Zuid-Europa. Zo vereeuwigde hij Lionel Messi op een muur van diens oude school en fleurde hij het vliegveld van São Paulo op voor het WK van 2014.

Dinsdag begint hij met schilderen. Daarbij wordt hij geholpen door jongeren uit de buurt. Afhankelijk van het weer zal Consentino zo'n zes dagen bezig zijn met het schilderij.

Op 9 mei is de onthulling, mogelijk komt burgemeester Eberhard van der Laan een kijkje nemen.

Veel oranje

Hoe de muurschildering er precies uit zal komen te zien, houdt de schilder nog geheim. Het ontwerp is al wel goedgekeurd door de Cruyff Foundation. Van Boesschoten kan een paar details verklappen: "Ik heb veel oranje gezien, een kenmerkende pose en een gezicht."

Volgens AkzoNobel zijn de omwonenden enthousiast over het kunstwerk. "Een paar weken geleden zijn we bij alle mensen langsgegaan en op één na vonden ze het fantastisch."