In opdracht van de gemeente begint vrijdag een onderzoek naar de problematiek bij dak- en thuisloze LHBTI-jongeren in Nederland.

Uit onderzoek blijkt dat LHBTI-jongeren vaker kampen met middelengebruik en psychische problemen. Dit soort problemen dragen bij aan dak- en thuisloosheid. Meestal heeft deze groep een beperkt sociaal netwerk, waardoor zij hun leven moeilijk weer op de rit krijgen.

Movisie gaat onderzoeken wat ervoor nodig is om deze groep goed te ondersteunen en te voorkomen dat zij dak- en thuisloos worden.

Uniek aan het onderzoek is dat een deel van de onderzoekers voorheen zelf dak- en thuisloos was. Zij kunnen goed aansluiten op de belevingswereld van dak- en thuislozen LHBTI-jongeren. De jonge onderzoekers doen op die manier werkervaring op en krijgen een certificaat voor de opleiding tot interviewer.

Antwoorden

"Dakloos zijn wens je niemand toe. Met dit onderzoek hopen we antwoorden te krijgen op de vraag hoe LHBTI-jongeren het beste ondersteund kunnen worden door jeugdhulpprofessionals zodat zij hun leven op de rit krijgen", aldus wethouder Simone Kukenheim (Jeugd).

De onderzoeksresultaten worden voor volgend jaar zomer verwacht.