Sleutelbedrijf Iamb&b vindt dat Airbnb openheid van zaken moet geven over verhuurders die in de fout gaan. Dat zegt directeur Dirk Minnebo in het AT5 Druktedebat.

En als Airbnb die gegevens niet aan de gemeente geeft, dan moet Amsterdam het bedrijf gewoon maar helemaal verbieden. "Ik vind dat helemaal niet heel gek. We zijn de baas van onze eigen stad. Dat is niet Airbnb", zegt Minnebo.

Amsterdamse woningen mogen maar maximaal 60 dagen per jaar verhuurd worden via Airbnb. En zo zijn er meer regels om overlast voor omwonenden tegen te gaan. Het platform kan precies zien welke verhuurders die regels overtreden, maar weigert de informatie te delen met de gemeente. Airbnb beroept zich op de privacy van de aangesloten verhuurders.

Maar Dirk Minnebo is het dus oneens met het platform waaraan hij zijn inkomsten dankt. Zijn bedrijf Iamb&b bemiddelt tussen woningeigenaren en toeristen. Voor een deel van de inkomsten, regelen ze alle rompslomp die erbij komt kijken.

Concurrentie 

"Ik geef alles vrij als het goed beschermd wordt", zegt Minnebo. "Want de concurrentie kijkt ook mee. Maar openheid of aangeven wanneer wat waar verhuurd wordt, ja, ik denk dat dat heel normaal is. Ik ben er helemaal voor."

De Iamb&b-directeur wil dus alleen meedoen als hij zijn concurrentie er niet mee in de kaart speelt. "Maar als dat op een goede manier geregeld wordt, of je maakt een overkoepelend hotelregister waar overigens ook over gesproken wordt, en dat geeft de gemeente inzichten om beter toerisme te regelen, ja, natuurlijk ben ik daar voor." 

Meer grip

Wethouder Kajsa Ollongren (economische zaken) geeft later in het debat aan ook nog altijd voor registratie van Airbnb-verhuurders te zijn. Maar het bedrijf uit de stad verbannen als het niet meewerkt, gaat haar te ver. Ze zegt dat er goede afspraken gemaakt zijn met Airbnb en er juist steeds meer grip is op het platform.

In de stad zijn zo'n 14.000 Airbnb-adressen waar toeristen terecht kunnen tegenover 32.000 hotelkamers. Hoewel de gemeente in eerste instantie erg positief stond tegenover Airbnb en dergelijke deeleconomiefenomenen, zijn er onder druk van burgers regels ingevoerd om woningonttrekking en illegale hotels tegen te gaan. Zo kreeg Minnebo van Iamb&b eerder dit jaar een flinke boete. Die vecht hij momenteel aan.