Het Meldpunt Zoeklicht van de gemeente, waar je meldingen over illegale vakantieverhuur kan melden, is sinds dit Paasweekend ook in de avonduren en in het weekend bereikbaar. De gemeente heeft de openingsuren van het meldpunt uitgebreid, omdat het aantal klachten door de toenemende drukte in de stad stijgt.

Volgens wethouder Wonen Laurens Ivens (SP) is het goed dat het meldpunt nu langer open is. "Je ziet dat er constant meldingen binnenkomen en het mooie is dat medewerkers direct er op af konden. Dat scheelt wel even, want daarmee heb je vaker een treffer."

In december vorig jaar maakte de gemeente afspraken met de grootste verhuursite, Airbnb. De belangrijkste: je mag je woning niet meer dan zestig dagen per jaar verhuren. Maar andere sites, zoals bijvoorbeeld Wimdu, hebben nog geen afspraken met de gemeente.

Eerder gaf een woordvoerder van Wimdu aan zo'n afspraak van zestig dagen ook niet te zien zitten. Zelf dachten ze meer aan 180 dagen, al hopen ze uit te komen op een compromis. "We hopen op een middenweg van bijvoorbeeld 90 of 120 dagen. Ik denk dat dat eerlijk en adequaat is", aldus Peter Vida van Wimdu.

Afspraken

Ivens: "Wimdu had vooral een grappige reactie tegenover jullie, die dachten dat ze met ons konden onderhandelen. Dat kunnen ze vergeten, dat weten ze ondertussen ook. Ik ga niet als ik met partijen ga praten daarover uitspraken doen in de media, want dat onderhandelt altijd heel slecht."

Wanneer er afspraken met andere bedrijven volgen, blijft onduidelijk. Critici zeggen dus dat de afspraken die er wél liggen, heel makkelijk te omzeilen zijn. Maar volgens Ivens heeft de aanpak van illegale verhuur juist een heel hoge prioriteit.

Bekijk video: