Demonstranten van klimaatorganisatie Climate Justice Amsterdam hebben vrijdag en zaterdag tijdelijk een olieterminal in de Amsterdamse haven bezet.

Een groep van 25 activisten drong vrijdagavond het terrein van de Nederlandse bezinehandelaar Vitol binnen, om de werkzaamheden op het terrein stil te leggen.

De groep wil dat er een einde gemaakt wordt aan de export van wat zij 'gifbezine' noemen naar West-Afrika. Ook willen de activisten dat er vaart gezet wordt achter de overstap op duurzame vormen van energie. 

De bezinehandelaar was het doelwit van de actie vanwege een vorig jaar verschenen rapport van het Zwitserse bureau Public Eye. Daarin staat dat het bedrijf "via de havens van Amsterdam en Rotterdam op grote schaal gif dumpt in West-Afrika", zo schrijft Climate Justice Amsterdam in een persbericht.

Bezetting

De benzine die naar Afrika vervoerd wordt, zou van zogenaamde 'African quality' zijn. Deze soort benzine bevat onder andere hoeveelheden zwavel en benzeen die honderd keer hoger zijn dan wat in Europa is toegestaan. 

Na bijna zeven uur op de terminal te hebben gedemonstreerd klommen de actievoerders zaterdagmiddag uiteindelijk zelf weer naar beneden.