De Amsterdamse ondernemersclub Oram is niet te spreken over wethouder Abdeluheb Choho, die een paar weken geleden aangaf het bod op de kolencentrale van Nuon aan de Hemweg te willen verdubbelen.

Duurzame energieleverancier Vandebron maakte eerder bekend er een miljoen euro voor over te hebben om de Hemwegcentrale over te nemen en een nieuwe bestemming te geven. Choho kondigde een dag daarna aan dat hij dat bod met een miljoen wil verhogen. 

Oram-directeur Kees Noorman vindt het 'politieke opportunisme'. "Want wat doet hij met het verdubbelen van die miljoen van Vandebron? Hij ridiculiseert de toekomst van de centrale en de mensen die er werken. En dat neem ik de wethouder kwalijk."

Met name het gebrek aan aandacht voor de 230 personeelsleden steekt hem. "Duurzaamheid is People, Planet, Profit toch? Dat 'People' heeft hij blijkbaar niet helemaal tussen de oren. Onverantwoord. De toekomst van vele honderden mensen is afhankelijk van deze centrale. Die toekomst gooit hij zo letterlijk te grabbel."

Tegenactie

Als tegenactie grapt Noorman een bod te doen op de Stopera. "Oram biedt een miljoen voor de Stopera. Om er een (uiteraard duurzame) chocoladefabriek en wat startups in te vestigen. Heeft de Amsterdammer eindelijk iets aan dat gebouw. En kunnen het stadsbestuur en de ambtenaren eindelijk iets nuttigs gaan doen. Je zult het mij niet horen zeggen."