Burgemeester Eberhard van der Laan wil de bierfietsen vanaf 1 november verbieden in het centrum, zo schrijft hij maandag in een brief aan de gemeenteraad. Tot die tijd hebben verhuurders de tijd om een stalling buiten het verboden gebied te zoeken.

De burgemeester wilde per 1 januari de bierfiets al uit de binnenstad hebben, omdat ze voor veel overlast zorgen. Eind 2016 bepaalde de voorzieningenrechter dat het stadsbestuur nogmaals naar het besluit moest kijken, omdat op dat moment te weinig rekening was gehouden met de gevolgen van het verbod voor de exploitanten.

Zolang verhuurders hun bierfietsen in het centrum hebben gestald, moeten ze over verboden terrein uitwijken naar buurten waar de bierfiets wel is toegestaan.

Nu de exploitanten de tijd hebben om een andere stallingslocatie te vinden, gaat het verbod als het aan Van der Laan ligt per 1 november in. Het geduld van bewoners en ondernemers wordt nog even op de proef gesteld, toch doet dit volgens hem het meeste recht aan de uitspraak van de rechter en de belangen van exploitanten.