Rotzooi trappen op het Leidseplein levert niet alleen problemen met justitie op, maar sinds kort ook een horecaverbod voor het hele Leidsepleingebied.

Personeel lastig vallen betekent drie maanden niet welkom zijn in de horeca op het plein, een vechtpartij een half jaar en het gebruik van een wapen maximaal vijf jaar. Inmiddels zijn er al tien verboden uitgedeeld.

48 horecazaken in het Leidsepleingebied hebben het collectieve horecaverbod voor overlastgevers ingesteld. Wijkagent Hans Mangnus importeerde het idee vanuit steden als Utrecht en Rotterdam.

"Ik hoor van mijn collega-wijkagenten dat ze daar goede resultaten hebben" , stelt Mangus. "Het is eigenlijk heel simpel. Als je moeder zou zeggen 'laat dat', dan moet je het gewoon niet doen."

Strenge regels

De identiteit van degenen met een collectief horecaverbod is alleen bij politie, management en portiers bekend. "De Autoriteit Persoonsgegevens heeft ons natuurlijk toestemming verleend voor dit geheel", vertelt Arjan de Waard van Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam. "En daar zijn hele strenge regels aan verbonden."

Wijkagent Hans Manguns is zeer te spreken over het collectieve horecaverbod. "We zijn nu hier begonnen en het Rembrandtplein zal wellicht snel volgen."

Bekijk video: