De gemeente gaat camera's ophangen op verschillende plekken in de Dapperbuurt. Hiermee moet de enorme overlast van drugscriminaliteit in die buurt afnemen. De camera's komen te hangen op de Dappermarkt, rondom het Muiderpoortstation en in de Roomtuintjes.

In de buurt is al jaren overlast van drugsdealers die, zo constateert de gemeente, steeds meer samenwerken in de wijk. Tussen die criminelen bevindt zich ook jeugd uit de Top 600. Dat zijn mensen die de afgelopen jaren zware criminaliteit hebben gepleegd.

Deze groep verplaatst zichtbaar vanuit de Indische Buurt naar de Dapperbuurt. Omwonenden hebben last van dezez groep die volgens de gemeente 'hardnekkig overlast en crimineel gedrag blijft vertonen'. Bewoners en ondernemers zouden bang zijn de incidenten te melden uit angst voor represailles.

Ook de aanwezigheid van een shisa-lounge op de kruising van de Dapperstraat en de Pieter Vlamingstraat  zorgt volgens burgemeester Van der Laan voor overlast en een 'verhoogd risico op incidenten'. Veel van Top 600-veelplegers zouden hier samenkomen.

Politie

De politie is aanwezig rond de Dappermarkt, maar volgens Van der Laan slaagt ze er niet in de handel in drugs beheersbaar te maken. Vermoedelijk houden de groepen dealers elkaar ook op de hoogte van de komst van de politie.

Dat maakt het werk van de politie op de drukke markt extra lastig. Omdat er ook nog eens veel verslaafden in het gebied zijn, spreekt de gemeente van een 'zeer gunstig klimaat'. 

Muiderpoortstation

Ook het Muiderpoortstation is een probleemgebied. Naast dat er veel dealers actief zijn, worden potentiële slachtoffers van straatroof hier gespot om vervolgens in de omgeving beroofd te worden.

Ondanks inspanningen van ondermeer de GGD (in kaart brengen van drugsverslaafden) en het Jeugd Preventie Team (jongeren die toezicht houden in de buurt), blijft de overlast en criminaliteit hoog. Het plaatsen van camera's in het gebied is daarom noodzakelijk, schrijft burgemeester Van der Laan in het gemeenteblad.