Café 't Sluisje aan de Nieuwendammerdijk in Noord is van de ondergang gered. Buurtbewoners hebben samen zo'n negen ton bij elkaar gesprokkeld om het pand te kunnen kopen.

Na 114 jaar dreigde er vorig jaar een eind te komen aan het café. De eigenaren wilden het verkopen en de buurt vreesde dat het een woning zou worden. "Alleen maar woonhuizen zijn gewoon saai", stelt een bewoner.

De vraagprijs voor het café was ruim twee miljoen euro. De bank financierde een deel van dat bedrag, maar de bewoners moesten zelf negen ton bijleggen.

"Er zijn een aantal collectieven", legt omwonende Tessa Kits uit. "We hebben lidmaatschappen van tienduizend euro. En sommigen worden dan door tien mensen ingevuld."

Menukaart

85 bewoners verenigden zich uiteindelijk in een coöperatie. Toen alles rond was, werd nagedacht over wie het café moest runnen. Al snel kwam de naam van Maaike van Zomeren naar boven, die veertien jaar geleden in het Sluisje werkte.

Los van een paar kleine aanpassingen op de menukaart, blijft de kroeg hetzelfde. Tot grote vreugde van de buurtbewoners. "Het is geweldig gewoon."

Café 't Sluisje gekocht door buurtbewoners
Café 't Sluisje gekocht door buurtbewoners