De Amsterdamse politie waarschuwt gemiddeld één keer per week een crimineel dat hij of zij een potentieel liquidatiedoelwit is. Dat zei hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg woensdagavond in AT5-programma Het Verhoor.

Aalbersberg zei dat naar aanleiding van de moord op Djordy Latumahina, die vorig jaar het slachtoffer werd van een persoonsverwisseling. Het beoogde doelwit in die zaak is ook door de politie gewaarschuwd.

"Hij is vermoedelijk nu in het buitenland. Wij hebben met veel potentiele doelwitten contact. Het zijn van een potentieel doelwit is niet een verdenking of fout. Wij kunnen mensen waarschuwen, we kunnen contact hebben, maar uiteindelijk zijn het geen verdachten in een onderzoek", aldus de hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. 

Ook de man die afgelopen weekend werd neergeschoten in de Pijp was al eens gewaarschuwd dat hij gevaar liep. "Als wij informatie hebben dat er een risico voor iemand is, dan waarschuwen wij iemand."

Buitenland

Soms worden potentiele doelwitten telefonisch op de hoogte gesteld, maar ook gaat de politie bij hen langs. "Sommigen vertrekken naar het buitenland en anderen verlaten de stad. Een enkeling verandert niets."