Touroperators, bewoners en de gemeente gaan gezamenlijk de overlast van grote groepen toeristen op de Wallen aanpakken. Zo mogen er niet meer dan 20 tot 25 mensen per groep worden rondgeleid en is er een verbod om stil te staan bij drukke plekken, als de Casa Rosso of de Condomerie.

Zelfs op maandag om 9.30 uur is het op het Oudekerksplein een komen en gaan van grote groepen toeristen. De afgelopen jaren is het aantal rondleidingen fors gegroeid en daarmee de overlast ook.

"Er staan hier vaak vijf, zes groepen op het plein tegelijkertijd. Met name in de weekenden is het erg druk", vertelt buurtbewoner Willem Oosterbeek. "Je kunt nauwelijks nog boodschappen doen, omdat je niet door de stegen heen komt."

De eigenaar van de Condomerie (Warmoesstraat), Theodor van Boven, zegt ook veel last te hebben van de vele rondleidingen. "Men staat dan in de opening van de winkel, terwijl wij een volle zaak hebben, en dan gaan ze in de opening uitleggen aan het groepje mensen, voor de deur. Onbegrijpelijk."

Regels

Touroperators die de rondleidingen over de Wallen verzorgen, moeten zich voortaan houden aan de volgende regels:

  • Er mogen maximaal 20 tot 25 mensen mee in een groep
  • Stilstaan voor winkels op drukke plekken is verboden
  • Foto's maken van sekswerkers mag niet meer
  • Toeristen in de groep mogen niet schreeuwen en zich misdragen
  • Alcohol en drugsgebruik tijdens de rondleidingen zijn uit den boze

Willem Oosterbeek is sceptisch over de gemaakte afspraken. Hij vreest dat de overlast niet minder wordt. "Er blijven natuurlijk net zoveel groepen. Ze gaan groepen gewoon in tweeën splitsen. In plaats van één groep van vijftig, maak je er twee van 25 van."

Grens

Toch is wethouder Kajsa Ollongren blij dat ze afspraken heeft kunnen maken met de touroperators. "Dat zij nu hun handtekening hieronder hebben gezet, betekent dat ook de touroperators wel zien dat er een grens is aan wat je in dit gebied, dit deel van de stad aankunt."

Ollongren wil binnenkort op de wallen afspreken met Tweede Kamerleden, om te pleiten voor wettelijke maatregelen die het aantal toeristische ondernemingen aan banden legt.