Ondanks een uitspraak van de rechtbank wil woningcorporatie Eigen Haard alsnog maatregelen treffen tegen Rudolf Hillebrand, de hiv-patiënt die in zijn huurwoning wiet kweekt voor eigen medicinaal gebruik. De corporatie gaat in hoger beroep tegen een eerdere uitspraak, tenzij Hillebrand akkoord gaat met nieuw opgestelde voorwaarden.

Eigen Haard wil onder dwang van een hoger beroep met Hillebrand in gesprek om afspraken te maken. Zo wil de corporatie dat er opnieuw een onderzoek komt naar de levering van wiet via overheidsinstantie Bureau voor Medicinale Cannabis, zodat er toch niet thuis geteeld hoeft te worden.

Ook wil Eigen Haard dat de wettelijk goedgekeurde elektriciteitsinstallatie periodiek wordt gecontroleerd.

"Voor ons is het hoger beroep minder van belang", aldus Eigen Haard-woordvoerder Wim de Waard. "Voor ons is het het belangrijkst dat de woning voor Hillebrand en zijn buren veilig is. We hopen dat we met hem daarover afspraken kunnen maken."

Afgewezen

De kantonrechter oordeelde begin vorige maand dat Hillebrand niet door Eigen Haard uit zijn huis mag worden gezet. Beide eisen van de woningcorporatie werden afgewezen, omdat vaststaat dat de wiet van levensbelang is voor de hiv-patiënt. 

Zonder de cannabis zouden de bijwerkingen zo erg worden, dat de medicijnen onvoldoende door zijn lichaam zouden worden opgenomen.

Rechtszaak

Hillebrand gebruikt 5 gram cannabis per dag om misselijkheid en braken, dat door zijn HIV-medicatie wordt veroorzaakt, tegen te gaan. Hij heeft daarom 51 hennepplanten in huis (17 in bloei, 17 om te groeien en 17 stekjes).

Eigen Haard spande een rechtszaak aan om hem te dwingen te stoppen met kweken, of hem in het uiterste geval uit zijn huis te mogen zetten.