De man die ervan wordt verdacht op 10 mei 2015 een toen 27-jarige vrouw te hebben verkracht op het Brettenpad is door de rechtbank per direct in vrijheid gesteld. Dat bevestigt zijn advocaat Francisco Soriano aan AT5.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste donderdag nog 4 jaar tegen de 27-jarige Amsterdammer. Volgens de officier van justitie was het slachtoffer "overgeleverd aan een menselijk wapen".

Enes P. werd in april vorig jaar opgepakt nadat er een match uit de DNA-databank rolde. Zijn DNA zat in de landelijke databank voor strafzaken omdat hij op zijn 17e een telefoon had gestolen.

Opmerkelijk genoeg was die match er al op 26 januari, een paar maanden voordat P. werd opgepakt. Het OM heeft de DNA-sporen laten onderzoeken en een deskundige concludeerde - op basis van de match - dat het zeer aannemelijk is dat P. de vrouw destijds verkrachtte.

Conclusies

Een tweede onderzoek, door een andere deskundige, een zogenoemde contra-expertise, gaf een ander beeld. Een hoogleraar genetica aan de Universiteit Leiden concludeerde dat er te weinig DNA bij het slachtoffer is aangetroffen om te kunnen stellen dat het overeenkomt met het DNA van Enes P.

P. heeft volgens zijn advocaat Francisco Soriano altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben. "DNA is het enige bewijs in deze zaak. Bovendien gaf het slachtoffer een signalement dat niet overeenkomt met mijn cliënt. P. is dik, vadsig en heeft een gitzwarte baard, terwijl de dader werd omschreven als een man met een normaal postuur en een lichte baard."

De rechtbank doet op 13 april uitspraak in de zaak.