Als de Hemwegcentrale in Amsterdam in 2020 wordt gesloten, kan Nederland 1,4 miljard euro in zijn zak houden dat anders zou moeten worden besteed aan maatregelen om gezondheids- en klimaatschade tegen te gaan. Dat blijkt uit een berekening van Natuur & Milieu.

 De berekening is gebaseerd op de hoeveelheid schadelijke stoffen die de kolencentrale zou uitstoten tussen 2020 - het eerst mogelijke moment om de centrale te sluiten - en 2034, als de levensduur van de centrale afloopt. Zonder die schadelijke uitstoot hoeft er dus fors minder geld te worden besteed aan het herstellen van schade aan natuur, klimaat en gezondheid, betoogt Natuur & Milieu.

De Hemwegcentrale is volop in het nieuws. Leverancier van duurzame energie Vandebron bood onlangs 1 miljoen euro voor de sluiting. Dat bod werd door eigenaar Nuon afgewezen. Vervolgens deden zowel de gemeente Amsterdam als Tony Chocolonely ('slaafvrije' chocola) er een schepje van elk 1 miljoen bovenop.

Voor Nuon zijn de aanbiedingen intussen aanleiding om in gesprek te gaan met de Rijksoverheid over de centrale. Het energiebedrijf staat naar eigen zeggen open voor vervroegde sluiting, maar ook voor verkoop (marktwaarde 250 miljoen euro). In alle gevallen moet er een goede vertrekregeling komen voor de tweehonderd werknemers. Dat zou 55 miljoen euro kosten, aldus Nuon.