Shoppen in het centrum tot diep in de nacht. Dat kan per 1 juli in de drukste winkelstraten zoals de Kalverstraat, Nieuwendijk en Leidsestraat. Veel ondernemers zijn blij dat ze hun eigen openingstijden mogen bepalen, maar critici vrezen dat het toch al drukke centrum één groot 24 uurs pretpark wordt met bijbehorende overlast.

Het gaat om een proef van twee jaar. Het idee is dat ondernemers dankzij de nieuwe openingstijden meer kunnen verdienen. "Ook leuk voor de mensen die overdag moeten werken", aldus een voorbijganger. Een ander: "Voor de winkels misschien wel, maar voor de arme mensen die hierboven wonen absoluut niet, dus liever niet."

Ook onderzoeker City-logistiek Walther Ploos van Amstel denkt dat het vrijgeven van de openingstijden voor nóg meer drukte en overlast gaat zorgen, terwijl de gemeente aan de andere kant die drukte juist probeert te beteugelen.

"We gaan zien dat we allemaal winkels krijgen die zich gaan richten op toerisme, bewoners zijn een te kleine klantengroep. Ten tweede gaan heel veel mensen die 's avonds zijn uit geweest, naar die winkel om daar spulletjes te kopen die ze buiten gaan gebruiken. We gaan heel veel overlast op straat zien", aldus Ploos van Amstel.

Geen probleem

Toch ziet de straatmanager Pauline Buurma van de Kalverstraat het probleem niet. "In de Kalverstraat hebben we niet eens zoveel van dat soort toeristenwinkels. Die zouden er kunnen komen, maar wij hebben een winkelaanbod dat is gericht op shoppen voor jonge vrouwen. Het is goed voor de spreiding en voor de sociale veiligheid als winkels langer open blijven."

Ploos van Amstel: "Natuurlijk is veiligheid in een stad belangrijk, dat begint met goede verlichting. Maar het open hebben van een zaak waar heel veel dronken mensen staan, dat voldoet niet aan mijn criterium van een veilige stad."

Winkeliers

Hoewel sommige ondernemers bang zijn dat ze langer open moeten om aan hun omzet te komen, zien veel anderen hun kans schoon. "Sommige feestdagen zoals Pasen of Pinksteren, 1 januari zou ik wel langer open willen, maar zeker niet tot na twaalven." 

Een ander: "Probeer het een zomer en dan kan je altijd zien wat voor positieve dingen dat oplevert voor de toekomst."

Zorgen om proef met 24 uur shoppen in centrum
Zorgen om proef met 24 uur shoppen in centrum