Het staatsbezoek van de Argentijnse president Mauricio Macri aan Nederland gaat gepaard met demonstraties aan beide kanten van de Dam. Eén groep scandeerde steun voor de president, aan de andere kant waren tegenstanders die hun ongenoegen uitten onder de noemer 'Macri no grata', Macri is ongewenst.

"Ik sta hier te demonstreren tegen het staatsbezoek. De president van Argentinië is bezig met repressie en bezuinigingen. We staan hier te roepen voor mensenrechten en democratie", zegt een demonstrant. Een ander: "Er zijn 30.000 politieke gevangenen verdwenen. De president ontkent dat. Het volk heeft honger en hij speelt hier mooi weer."

Er waren ook toevallige voorbijgangers: "Eén of andere grappenmaker komt hier naartoe. Ik weet het niet. Argentinië, klopt dat? Ik vind het heel erg overdreven zo'n ontvangst. Moet je kijken wat het kost. Een zooitje van die cowboys eromheen. Dat kost allemaal geld. Dat er nog mensen komen kijken. Ik wacht op een winkel die om 11.00 uur opengaat."

Vanwege het staatsbezoek ondervond het verkeer maandag in het centrum flink wat hinder. Inmiddels zijn die problemen voorbij.

Demonstraties bij staatsbezoek Argentijnse president
Demonstraties bij staatsbezoek Argentijnse president