Er ligt een bod van één miljoen van energieleverancier Vandebron. De gemeente wil óók een miljoen bijdragen en zelfs Tony Chocolonely heeft er een miljoen voor over. Maar met in totaal drie miljoen euro kan de Nuon-centrale aan de Hemweg niet dicht. Nog lang niet.

Op radiozender BNR verklaarde Nuon-directeur Alexander van Ofwegen maandagmorgen dat er in totaal 50 tot 55 miljoen nodig is. 40 miljoen voor een sociaal plan en nog eens 10 tot 15 miljoen voor de ontmanteling van de centrale.

Vakbond FNV noemde het tot nu toe bijeengebrachte bedrag zondag al te laag. Het bod is terecht afgewezen, meent de vakbond. "Dit bedrag dekt bij lange na niet de kosten voor een goed sociaal plan, de kosten voor de WW-uitkeringen of de kosten van het pensioengat van de medewerkers. De FNV is niet tegen verkoop van de Centrale Hemweg. Maar nogmaals, de 230 medewerkers mogen hier niet de dupe van worden", aldus een woordvoerder maandag. 

Betekent dit einde oefening? Wat Vandebron betreft niet. De groene energieleverancier wil verder gaan met zijn pogingen de Nuon-centrale te sluiten en een andere bestemming te geven.

Op meer hulp van de gemeente Amsterdam hoeft het bedrijf daarbij overigens niet te rekenen. De stad liet maandagochtend weten niet dieper in de buidel te willen tasten.