Het is funest voor veel scheepvaartbedrijven nu de reparatie van de Wiegbrug in de De Clercqstraat nog weken gaan duren. Sinds vorige week kan de brug door een defect niet meer open. 

De route langs de Wiegbrug is een zogeheten Staande Mastroute en veel goede alternatieven zijn er niet.

De brug wilde vorige week vrijdag door een defect eerst niet meer dicht. Toen hij eenmaal dicht was wilde hij niet meer open. Doordat het systeem in eerste instantie bleef draaien zijn er enkele tandwielen beschadigd geraakt, wat nu voor het huidige probleem zorgt.

De aanhoudende stremming baart tientallen scheepvaartbedrijven zorgen. Zo ook Ronald en Theo Koridon uit Zaandam, want hun watertransport bedrijf is afhankelijk van de vaarroute. "Wij doen bijzondere transporten over het water. Er staat een klus in het schema, waarbij drie platforms uit Den Oever komen en die recht overeind staan. Dat is dus vijftien meter hoog en dan moeten we via de Staande Mastroute. De klus in binnen nu en twee weken", vertelt Ronald.

Alternatief

De eerste mogelijkheid als alternatieve route voor Ronald's bedrijf is via de Staande Mastroute van Haarlem, alleen is het daar een stuk smaller: "Dat is maar 7,5 meter breed. Met onze pontons kunnen we daar niet varen."

De tweede optie is via het Amsterdam-Rijnkanaal, maar daar is de hoogte weer een probleem. De laatste optie over zee is eigenlijk ook geen echte mogelijkheid. Dit vanwege de wind en het kostenplaatje.   

De gemeente is wel samen met Waternet op zoek naar een tijdelijke oplossing. Mogelijk kan de brug tijdens nachtelijke uren gecontroleerd worden geopend. Na het onderzoek komende week wordt pas echt duidelijk hoe lang de reparatie van de brug gaat duren.

Bekijk video:

Kopzorgen scheepvaartbedrijven door defecte Wiegbrug
Kopzorgen scheepvaartbedrijven door defecte Wiegbrug