"Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verlies." Toch verloor Amsterdam, Ajax en heel voetbalminnend Nederland haar beste speler ooit. Het is vrijdag precies een jaar geleden dat Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleed.

De eeuwige nummer 14 van Ajax, de kampioen van FC Barcelona en de held van het Nederlands Elftal, overleed op 24 maart 2016 na een strijd tegen kanker.

De enorme bloemenzee bij zijn ouderlijk huis in Betondorp van een jaar geleden is al lang niet meer. Maar dat neemt niet weg dat de voetballer niet meer gemist wordt.

Bij het Olympisch Stadion wordt Cruijff vrijdag herdacht. Er stond al een beeld van de voetballer. Maar vrijdag is er ook een groot spandoek bij te zien, met een gedicht ter nagedachtenis: 'En Vincent zag het koren. En Einstein het getal. En Zeppelin de Zeppelin en Johan zag de bal'.

Video

Ajax plaatste vrijdagochtend vroeg een in memoriam-video online met daarin beelden uit zijn gloriejaren bij de club.

Ook in zijn tweede thuis wordt Cruijff vrijdag herdacht. Zo tweette FC Barcelona een video van een dribbelende Cruijff, die in het seizoen '73 / '74 scoort tegen aartsrivaal Real Madrid. Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu plaatste een foto van het eerbetoon in Camp Nou van vorig jaar met de tekst 'Altijd in onze gedachten' en de stadionfoto met de tekst 'Gracies Johan'.

Betondorp 

De dood van het Orakel van Betondorp zorgde voor een schokgolf in de stad. Bij zijn ouderlijk huis in Betondorp werden al enkele minuten later de eerste bloemen gelegd.

In de Arena kwamen duizenden mensen om een condoleanceregister te tekenen en ter nagedachtenis aan Johan Cruijff trok een stoet van bijna vierduizend mensen vanuit Betondorp naar de Arena.