De verwarde man die vorig jaar in Oost uit het niets zijn buurvrouw in elkaar sloeg, had op dat moment een psychose. Hij kan dus niet gestraft worden voor zijn daad, maar moet worden opgenomen in een gesloten en beveiligd psychiatrisch ziekenhuis, vindt het Openbaar Ministerie.

Het slachtoffer, Pauline (31), schreef in november op Facebook hoe de buurman (55) haar op een doordeweekse ochtend in het portiek had opgewacht en haar vol met zijn vuist in het gezicht had geslagen. "Daarna heeft hij mij ongeveer drie minuten lang gestompt met beide vuisten. Ik ben op de grond gevallen en heb geprobeerd met mijn handen mijn gezicht te beschermen om maar niet flauw te vallen en te blijven schreeuwen om hulp. Ik ben in totaal wel veertig tot vijftig keer geslagen."

In de rechtszaal bleek donderdagmiddag dat de verdachte juist vindt dat híj het slachtoffer is. "Ik voelde me zo bedreigd dat ik alleen met agressie kon reageren", vertelde hij met zachte stem. De man zei dat hij angstig wordt van 'telefoons met knopjes'. Zijn buurvrouw had ook zo’n telefoon bij zich. "Ik ben banger voor haar dan zij voor mij."

De man gaf toe dat hij Pauline met zijn vuisten had geslagen, maar hij ontkende daarna te hebben geschopt toen ze op de grond lag. Hij zei het zich nog te kunnen herinneren. "Toen ik klaar was, liep ik weg. Daarvoor spartelde ze nog wat."

Zware mishandeling

De officier van justitie noemt het in elkaar slaan van Pauline een poging tot zware mishandeling. De advocaat van de verdachte vindt dat te ver gaan, omdat er volgens hem onvoldoende bewijs is dat hij ook heeft geschopt.

"De enige getuige, een buurman, zegt dat het slachtoffer op de grond lag met de verdachte op zich, met zijn knieën elk aan een andere kant van haar. In die houding is het lastig te schoppen", laat de advocaat weten.

Volgens de psychiater en de psycholoog die de verdachte buurman onderzocht hebben, heeft hij een psychotische stoornis, waarschijnlijk schizofrenie. Hij heeft zelf niet door dat hij ziek is.

Psychose

De psychose verklaart volgens de officier van justitie wat er die ochtend in november gebeurd is: De man voelde zich bedreigd door de buurvrouw, die gewoon de trap af wilde lopen om naar haar werk te gaan.

De psychiater en de psycholoog adviseren een opname in een psychiatrische instelling. Er is een behandeling van zeker ruim een half jaar nodig, denken ze.