Tientallen mensen hebben zich donderdagochtend vroeg verzameld voor de ingang van Dunkin Donuts' aan de Nieuwendijk. De eerste honderd klanten krijgen een jaar lang iedere dag een gratis donut.

De eerste belangstellende meldde zich woensdag om 23.00 uur. Donderdag om 7.00 uur is de zaak geopend.

De Amerikaanse bakkerij- en koffieketen keert terug in Nederland, na een mislukt avontuur in de jaren negentig. Het bedrijf kwam destijds niet verder dan vijf zaken, die in 2000 de deuren sloten. 

Volgens operationeel directeur Roberto Fava, ook wel bekend als ondernemer achter de Ice Bakery-keten die crêpes met Nutella verkoopt, is er inmiddels wel wat veranderd in Nederland. Iedereen koopt wel eens een beker koffie voor onderweg en daar past volgens hem een zoete donut goed bij.

Honderden mensen bij chaotische opening eerste Nederlandse Dunkin' Donuts
Honderden mensen bij chaotische opening eerste Nederlandse Dunkin' Donuts

Filialen

Dunkin' Donuts voorziet op termijn ruimte voor circa 160 filialen in ons land. Alleen dit jaar al openen acht tot negen filialen de deuren, onder meer in Utrecht en Rotterdam. De komende vijf jaar moeten er zeker 25 vestigingen komen.

Dunkin' Donuts heeft wereldwijd meer dan 12.200 zaken in 45 landen. De eerste vestiging in Amsterdam verkoopt 'typisch op Nederland afgestemde donuts', met bijvoorbeeld een Delfts blauw patroontje of het wapen van Amsterdam in de topping. Ook is er een variant die naar stroopwafel smaakt.