'Nederlandse publiek werd beroofd van deze werken'

De twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh zijn weer terug in het Van Gogh Museum. Daar waren ze voor het laatst te bewonderen in 2002, toen dieven er mee vandoor gingen. Na jaren in Italië bij en maffiabaas verstopt te zijn geweest, zijn ze nu terug in Amsterdam.

Het gaat om de schilderijen 'Zeegezicht bij Scheveningen' en 'Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen'. Het zeegezicht is onder meer bijzonder omdat het één van slechts twee zeegezichten is die de schilder in Nederland maakte, het tweede schilderij is speciaal omdat Van Gogh het voor zijn moeder schilderde. 

Alex Rüger, directeur van het Van Gogh Museum spreekt van twee belangrijke werken: "We moeten niet vergeten dat het niet alleen om het museum gaat. Het is ook het Nederlandse publiek dat beroofd werd van deze twee werken."

Met hulp van een ladder, een ingetikt raam en een klimtouw vond die roof plaats, waarna Italianen van een speciale politie-eenheid ze nabij Napels weer vonden in een huis van een maffiabaas. "Onder de wc, in een doos achter een paneel, zat in een katoenen laken een pakketje. Daarin zaten de twee schilderijen die in een behoorlijk goede staat waren. Dus daar waren we behoorlijk van onder de indruk", vertelt Gianluigi D'Alfonso, generaal bij de Italiaanse Guardia di Finanza. 

Schade

De twee schilderijen werden vorig jaar teruggevonden. Minister van cultuur Jet Bussemaker weet dat nog als de dag van gisteren: "Ze hebben de schilderijen gevonden! En toen zei ik: 'Niet waar, niet waar! Zijn ze dan nu echt gevonden!' En toen waren ze echt gevonden."

Waar het Nuenense kerkje amper schade had opgelopen, mist er links onderin verf bij het Zeegezicht. Slechts een paar vierkante centimeter, maar op de schaal van een Van Gogh is dat behoorlijk. "Ja, dat is een flinke schade, we waren geschokt toen we het zagen. Je kunt de verflaag niet terugbrengen. Je kunt het alleen opvullen of helemaal reconstrueren. Daar gaan we met een commissie nog naar kijken", vertelt Nienke Bakker, conservator Van Gogh-schilderijen.

Tip de redactie