Coffeeshopketen The Bulldog wint na jarenlange strijd van Red Bull

Coffeeshopketen The Bulldog lijkt na twaalf jaar een juridische strijd met de Oostenrijkse frisdrankmaker Red Bull te winnen. De Oostenrijkers begonnen een zaak tegen coffeeshopeigenaar Henk de Vries, omdat hij begin deze eeuw een energiedrankje onder de naam The Bulldog Energy Drink introduceerde.

De frisdrankmaker vindt dat het merk The Bulldog te veel op Red Bull lijkt en denkt dat er bij consumenten verwarring kan ontstaan, schrijft Quote.

De Vries heeft daarbij de bizarre pech dat het merk Red Bull op 11 juli 1983 is geregistreerd en The Bulldog drie dagen later op 14 juli 1983. Desondanks wees de Amsterdamse rechtbank de vordering van Red Bull af, omdat het de namen verschillend genoeg vond.

Het Amsterdamse hof gaf Red Bull echter gelijk, waarna de Oostenrijkers dreigden met een miljoenenclaim. Het Europese Hof streepte de bezwaren van de partijen tegen elkaar weg en in cassatie werd de zaak door de Nederlandse Hoge Raad terugverwezen naar het Hof in Den Haag. Volgens dat hof is er genoeg verschil tussen de namen Red Bull en Bulldog.

Verschillen

Om tot dit oordeel te komen onderzocht het hof onder meer de verschillen tussen een hond en een stier, blijkt uit het vonnis. "Een stier en een hond verschillen in vele opzichten van elkaar: een stier is een hoefdier/planteneter/weidedier en veel groter dan een hond, die een roofdier/vleeseter/huisdier is. De gemiddelde consument zal bij waarneming van het woord bul(l)dog of een afbeelding van dat dier dan ook niet denken aan een stier."

Dat het hondenras buldog zijn naam te danken heeft aan het feit dat het werd ingezet bij stierenvechten, zoals Red Bull tijdens de zaak inbracht, werd door het hof verworpen. Het is volgens de rechter in de Benelux niet bekend dat de buldog bij stierengevechten werd gebruikt.

De Vries zegt tegen Quote tevreden te zijn met de uitspraak. Red Bull kan nog in cassatie gaan tegen het vonnis.

Lees meer over:
Tip de redactie