Drie Amsterdamse gebouwen dingen mee op titel 'gebouw van het jaar 2017'

Drie Amsterdamse gebouwen, De Flat in de Bijlmer, De Smaragd in Oost en het hoofdkantoor van Joolz in Noord, maken kans op de titel 'gebouw van het jaar', een prijs van de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

De jury maakte een selectie van negen gebouwen (uit 113 inzendingen) die nog in de race zijn voor een prijs. Er zijn vier categorieën, namelijk de jurywinnaar, publiekswinnaar, categoriewinnaars en eervolle vermeldingen. 

De Flat Kleiburg in Zuidoost kan behalve 'gebouw van het jaar' ook nog de prestigieuze Mies van der Rohe-award winnen, de prijs voor moderne architectuur van de Europese Unie. Bijzonder, omdat het complex op sterven na dood was.

Dat vond althans woningcoöperatie Rochdale, die geen toekomst zagen in het complex en er vanaf wilde. Consortium De Flat kocht Kleiburg voor het symbolische bedrag van één euro, en bood casco kluswoningen aan. Er ontstond een run op de gunstig geprijsde woningen:  meer dan 7 duizend mensen hadden interesse, maar slechts 502 appartementen stonden in de etalage.  

Vanaf dinsdag kan er voor de Publieksprijs worden gestemd. De winnaars worden 19 mei bekend gemaakt in ASR Utrecht.

Tip de redactie