Rondvaartboten moeten per minuut betalen voor gebruik populaire steigers

Rondvaartboten moeten vanaf april per minuut gaan betalen voor het gebruik van de steigers bij het Anne Frankhuis, de Sint Nicolaaskerk en het Muziekgebouw aan 't IJ.

Met de proef wil de gemeente het op- en afstappen sneller en beter laten verlopen. Ook wil de gemeente dat toeristen meer gespreid opstappen in het centrum.

Pluspunt is dat ondernemers die aan het water verdienen zo meer bijdragen aan het beheer van het water, de steigers en de kades, aldus de gemeente.

Reders gaan als starttarief 1 euro per minuut betalen als ze passagiers laten op- en afstappen op hun boten. "1 euro per minuut lijkt niet veel, maar het is een prijsprikkel. Het tarief kan per locatie naar boven of beneden worden bijgesteld in de proef om te zorgen voor een sneller verloop van opstappen of voor een betere spreiding van de groepen passagiers", aldus wethouder Udo Kock (Waterbeheer).

Opstoppingen

Voor het Anne Frankhuis zijn nu op zomerse- en feestdagen regelmatig opstoppingen door rondvaartboten. Sommige boten leggen daar volgens de gemeente nu lang aan om gasten te werven. De proef is ontwikkeld door reders, bewoners, bedrijven en de gemeente. De betaling verloopt elektronisch via elektronische chips die reeds in rondvaartboten zijn ingebouwd.

De proef loopt het hele vaarseizoen. Daarna wordt gekeken of het betaalsysteem ingevoerd kan worden voor rondvaartboten bij alle toeristische steigers in het centrum.

Lees meer over:
Tip de redactie