De Amsterdamse politie vreest voor chaos en ongelukken op het water zodra het vaarseizoen weer begint. Want niet alleen onze straten raken steeds voller, ook op de grachten krioelt het 's zomers van de bootjes. 

De waterpolitie komt daarom met extra vaarregels en gaat strenger controleren.

Maandag was het nog rustig, maar de agenten maken zich op voor een druk vaarseizoen. Ze merken dat de grachten steeds populairder worden. "Dat betekent dat je heel veel extra boten krijgt. Toename van overlast, toename van onrust bij elkaar, met het varen. En dat gaat dit jaar weer gebeuren", zegt Gerard Heesbeen van de waterpolitie. 

De politie had de afgelopen jaren de handen vol aan botsingen op het water en mensen die overlast veroorzaken met hun bootjes. Heesbeen: "Dat resulteert dan in vechtpartijen en ruzies. Iets wat daar dan nog bijkomt, zeker met het mooie weer: het gebruik van drank. Mensen die niet meer goed kunnen inschatten wat hun boot wel of niet kan doen."

Maximum snelheid

Om de drukte beter te reguleren worden de vaarregels in de grachten aangescherpt. "De maximum snelheid gaat omlaag van zeven naar zes kilometer per uur, een aantal grachten wordt eenrichtingsverkeer en ook worden de regels voor muziek aan boord strenger", zegt Heesbeen.

"De muziek wat je hebt aan boord mag niet luider zijn dan wat je zelf kan horen aan boord van je bootje. Natuurlijk zullen we ook soms even wat door de vingers zien, maar er wordt wel zeker ook tegen opgetreden om de overlast voor de stad te voorkomen."

Daarnaast kom je met een tweetakt buitenboordmotor de grachtengordel niet meer in. "Het vrije Amsterdam blijft zoveel mogelijk gehandhaafd", spreekt Heesbeen hoopgevend.  Een aantal regels is al ingegaan. Als de bruggen op 1 april weer gaan draaien worden alle nieuwe regels van kracht.

Bekijk video:

'Het vrije Amsterdam blijft zoveel mogelijk gehandhaafd'
'Het vrije Amsterdam blijft zoveel mogelijk gehandhaafd'