Bussen van Connexxion moeten komende oudejaarsavond tot 23.00 uur doorrijden. Na jaren van discussie lijkt er eindelijk beweging te komen in de Amsterdamse openbaarvervoerplannen voor oud en nieuw.

Al jaren stopt het ov in Amsterdam met oud en nieuw om klokslag 20.00 uur, om vervolgens om 1.00 uur weer op te starten met het nachtnet.

Maar nu vervoerder Connexxion de concessie Amstelland Meerlanden (gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Uithoorn en Haarlemmermeer) gekregen heeft en dus in de zuidelijke stadsregio Amsterdam het ov mag blijven aanbieden, moet de vervoerder ook op oudejaarsavond langer doorrijden.

In de vernieuwde concessie, die ingaat op 10 december, mag Connexxion haar diensten alleen tussen 23.00 uur en 1.00 uur stilleggen. Voor die tijd moet worden gereden als in een nacht van zaterdag op zondag.

Veiligheid

Een grote overwinning volgens gemeenteraadslid Jan-Bert Vroege van D66. Hij strijdt al twee jaar voor meer Amsterdams ov tijdens de oudejaarsnacht. "Het zou goed zijn als het GVB en EBS, die het vervoer in Noord doen, nu ook mee gaan doen. Dat is goed voor de aansluitingen, maar ook voor de veiligheid. We moeten er gewoon voor zorgen dat mensen de stad veilig in en uit kunnen komen."

Het GVB zelf heeft laten weten dat er dit voorjaar een besluit genomen wordt over het wel of niet uitbreiden van haar ov-diensten tijdens oudejaarsavond. "We hebben met buitengewoon veel interesse gekeken naar een proef in Rotterdam van afgelopen oud en nieuw", zegt een woordvoerder. Tijdens die proef reden er tussen 22.00 uur en 23.45 uur en tussen 0.15 uur en 2.00 uur gratis metro's van en naar de stad.

"Wij gaan de evaluatie van die proef binnenkort bespreken en daarna moeten we het gesprek aangaan met onze ondernemingsraad", vertelt de woordvoerder. Het GVB kwam afgelopen oud en nieuw al met aanvullend ov. Zo werden er wachtwagens ingezet die op drukke momenten konden bijspringen.